Aquest dijous el Festival Internacional de Ceràmica Terrània es va desplaçar fins a Barcelona, a la seu d’Artesania de Catalunya per donar a conèixer la seva 20a edició, la qual se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre.

Durant la presentació s’han repassat els principals trets que han convertit el festival en un  referent de la ceràmica artística a Catalunya i a nivell internacional, s’ha repasat el programa, del qual destaquen la desena d’exposicions programades, dos tallers especialitzats i s’ha donat a coneixer que Eslovènia és el país convidat d’aquesta edició.

L’antic convent de Sant Francesc tornarà a ser l’epicentre del festival, on hi  destacarà l’exposició central dedicada a Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de  Senan, i ambaixadors de Terrània. A la sala Sant Miquel hi haurà una exposició col·lectiva de ceràmica contemporània de membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya, que també  han participat en la presentació.  

A l’acte hi han participat l’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda Agnès Russiñol, la ceramista de Montblanc Montse Aiguadé i els ceramistes de Senan Núria Albà i Lluís Soler a qui es dedicarà l’exposició central del festival.

Terrània ha presentat la seva 20a edició a la seu d’Artesania de Catalunya a Barcelona (Imatge: Cedida)

Terrània i Vitrum

El mateix cap de setmana de Terrània se celebra Vitrum, la festa del vidre artesà  de Vimbodí. Buscant el vincle de territori i activitats artesanals de qualitat a Vimbodí s’exposarà una mostra del fons ceràmic que l’Ajuntament de Montblanc ha anat  formant al llarg de dues dècades.  

S’ha fet coincidir amb l’exposició ‘Tarda de vidre amb Olga Xirinacs’ d’Eulàlia  Sayrach i al CIAR (Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de  Prades) s’hi presentarà el llibre ‘Tarda de vidre’ amb lectura de poemes a càrrec de l’Escarritx literari. 

També s’ha organitzat un tast ceràmic i enogastronòmic a Sant Francesc Restaurant amb  l’historiador i gastronòmic Jaume Fàbrega, qui a partir del seu llibre ‘Cuina catalana tradicional amb terrissa’, conduirà una activitat amb la participació del celler Josep Foraster.