La Línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada des de fa mesos a la comarca continua endavant, ho fa després que el Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic dones llum verda a la declaració d’impacte ambiental del parc eòlic Lupus, promogut per l’empresa Forestalia als termes municipals de Salillas, Antillón i Pertusa (Osca) i que comportarà la creació d’una línia d’aquestes característiques per evacuar l’energia, que passarà per diversos indrets de Catalunya.

L’empresa Energía Inagotable de Lupus SL va sol·licitar el 25 de maig de 2021 l’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental per construir el parc eòlic i les seves infraestructures d’evacuació. Després de l’anàlisi formal de l’expedient, les autoritats van estimar al desembre de l’any passat que la declaració d’impacte ambiental «no reunia les condicions de qualitats suficients», ja que l’estudi d’avifauna i quiròpters no sabia fet durant un any sencer. A principis d’agost d’enguany, el promotor va entregar la documentació addicional sol·licitada després d’altres requisits.

En el cas de la Conca, el traçat passa molt a prop de nuclis habitats i parteix els termes de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, Les Piles i Pontils. Sarral també es veuria afectada amb una subestació elèctrica.

La línia passarà per bona part de la Conca de Barbera (Imatge: Cedida)

Quasi 300 quilòmetres de línia elèctrica

El projecte que promou l’empesa tindrà una longitud de 272,30 quilòmetres des de Grañén a Pierola (Barcelona) i comptarà amb tres trams soterrats. En concret, als termes de l’Albi (Garrigues) i les Piles i Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). La resolució publicada aquest dilluns al BOE especifica que a Catalunya s’ha triat el traçat «més directe possible».

Així mateix, l’estudi d’impacte ambiental inclou el mapa de zona de risc d’incendi forestal i classifica com a perill alt i d’alta importància el tram que creua el límit entre Catalunya i Aragó. Per això, com a mesura preventiva – per evitar focs-, el projecte calcula la tala d’arbres en una superfície de 10.260 m². El tram amb una major superfície afectada serà el dels municipis de Sarral, Pontils i Bellprat, on es troben exemplars de pi negre.