El Ministeri per la Transició Ecològica ha fet pública recentment la desestimació de la construcció de tres parcs eòlics que afectaven la Conca de Barberà, així com la Segarra i l’Anoia. Una notícia que es confirma després de l’informe mediambiental desfavorable per part de la Generalitat.

ÀUDIO: El membre de la Plataforma Territori Sostenible, Guillem Figueres, explica el procés

Concretament és traca del parc d’Els Plans amb 11 molins que s’havien de col·locar a Santa Coloma de Queralt, el parc dels Ferriols amb dotze molins distribuïts entre Bellprat i Santa Coloma de Queralt i el centra del Suró amb dotze molins entre Santa Coloma de Queralt, Llorac i Talavera.

També s’han desestimat les línies d’evacuació que passaven pels municipis de les Piles, Conesa, Sarral, Passanant i Belltall, l’Espluga de Francolí i Forès.

Tots tres parcs han estat impulsats per l’empresa Green Capital Development IX i sumaven un total de 210 MW. Els parcs s’han desestimat perquè segons el ministeri l’estudi d’impacte ambiental ha sortit desfavorable.

Un parc desestimat, tres aprovats

Des de la Plataforma Territori Sostenible denuncien que tot i que aquesta pot ser una bona notícia, recentment es van aprovar els parcs Conca 1, Conca 2, Conca 3 que estaran situats, majoritàriament, a la Segarra i també al municipi de Llorac, una zona on s’ha desestimat la plantació de la central de Suró per problemes mediambientals però, en canvi, s’han aprovat aquests tres parcs situats exactament al mateix terreny.

ÀUDIO: Guillem Figueres assegura que es presentaran noves al·legacions

Els afectats presentaran ara un recurs d’alçada, un nou pas per intentar tombar els projectes, al·legant que la zona s’ha valorat, en el cas de la central de Suró, com a desfavorable mediambientalment i que això contrasta amb l’aprovació de les altres tres centrals amb 28 molins, dels quals se n’han aprovat 21.