Aquest dissabte 2 de setembre Vallfogona de Riucorb es va vestir de gala per l’acte principal de l’Any Rector de Vallfogona: un homenatge al personatge i al municipi. Tot i l’alerta de pluja finalment aquesta no va ser un impediment perquè quasi 800 persones gaudissin d’un espectacle del qual formaven part.

Vallfogona es va omplir amb 1.200 espelmes per ambiental els 4 espais on més de 80 voluntaris i 60 especialistes van recrear diverses escenes de la vida del rector, la seva obra i com a reclam principal, les carrosses que Antoni Gaudí va dissenyar l’any 1879 en honor al Rector.

ÀUDIO: El membre de la Comissió de l’Any Rector de Vallfogona, Modest Corbera, valora l’acte

L’homenatge es va iniciar al mirador, on unes imatges creades amb làser s’imprimien sobre el paisatge del municipi i els seus voltants. El públic, dividit en quatre grups, va poder gaudir dels escenaris creats al municipi, amb actors representant veïns de l’època, al propi Rector recitant els seus poemes o a infants mostrant jocs tradicionals combinats amb dansa. El quart espai, dedicat a Gaudí, mostrava una pantalla de més de 20 metres on un actor, representant a l’arquitecte, donava vida als esbossos que es van crear fa més de 100 anys. El públic passava a formar part d’aquesta escena amb eines del camp entre les seves mans.

L’acte va finalitzar amb una actuació del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que van presentar una jota creada per l’ocasió que tot el públic va ballar de forma compenetrada. Finalment, una gran silueta del rector va cremar en honor al 400 aniversari de la seva mort.

ÀUDIO: Modest Corbella detalla la part final de l’homenatge