El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès aquest dilluns un avís per onada de calor a tota Catalunya. Aquesta és la primera onada de calor de la temporada, ja que es preveu que es pugui allargar fins divendres i en les anteriors ocasions les temperatures extremes no havien superat els dos o tres dies, i per això no es pot categoritzar el fenomen com «onada de calor».

A la Conca de Barberà les màximes es mantindran entre els 35 i 37 graus, molt a prop de superar els 40 graus, un fet que sí que passarà en altres zones com el Segrià, la conca de Tremp o la Ribera de l’Ebre. Les temperatures a la nit també estan sent excepcionals, ja aquesta nit la Conca de Barberà no ha baixat dels 22-24 graus en tota la matinada.

Cal dir també que els valors extrems de temperatura depenen d’altres factors locals, com poden ser el vent i la nuvolositat. En aquest cas, el vent bufarà fluix, en general, de component sud i est durat el dia, i serà feble de terral o fins i tot amb moltes calmes durant la nit. Aquest fet també afavorirà que la humitat relativa sigui molt baixa, especialment a l’interior, on al centre del dia estarà per sota del 30%.

Restricció accessos a zones naturals

Aquesta situació fa que durant aquests dies es vegi restringit l’accés a espais naturals de Catalunya com el Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb. A més, des de Protecció Civil es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al 112.