A partir d’ara, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí passarà de fer lectures dels comptadors de l’aigua trimestrals a repetir-les cada 15 dies. Quan es compleix un any de l’inici dels talls nocturns, la intenció del govern local és poder tenir una estadística més acurada del consum diari de les llars i detectar possibles despeses desmesurades. Per exemple, amb un major control es podrien arribar a detectar fuites o bé la utilització de l’aigua per regar jardins o omplir piscines, que no està permès.

La solució a l’escenari de restriccions actual és, sobretot, que plogui. L’arribada de l’aigua de l’Ebre, això sí, ha d’ajudar, tot i que tampoc cobrirà tot el consum diari del municipi. Per exemple, ara arriben a l’Espluga uns 500.000 litres amb els camions i la concessió màxima del CAT que té el poble és d’uns 300.000. 

Finançament necessàri per l’arribada de l’aigua de l’Ebre

En qualsevol cas, el govern municipal espera licitar aquestes obres aviat, ja que ara ja els han confirmat les dues subvencions necessàries per finançar la canonada. Seran, doncs, més d’un milió d’euros de l’ACA, a falta de la notificació formal, i mig milió de la Diputació de Tarragona. 

El que veurem abans, però, és la renovació de les canonades a la Urbanització Carreras per evitar fuites. Es canviaran gairebé 4 quilòmetres i els treballs s’iniciaran aquest setembre.