Era el 17 d’agost del 2022 quan s’iniciava la primera nit sense aigua a l’Espluga de Francolí. D’aquesta imatge ja en fa un any i el municipi ha passat més de 300 nits amb talls en el subministrament. La durada ha oscil·lat entre 7 i12 hores i només alguns caps de setmana han estat l’excepció entre les restriccions.

Tancar l’aixeta a les nits per estalviar aigua i evitar pèrdues durant unes hores i així permetre un lleuger respir als dipòsits. En qualsevol cas, temps i pluja insuficient perquè els aqüífers es recuperin. I és que el 60% de l’aigua que es consumeix actualment és la que aporten diàriament els camions cisterna des de Montblanc. Aquests dies fan 20 viatges durant tot el dia i injecten 500.000 litres als dipòsits. 

DOS ANYS SECS

La mitjana dels darrers 15 anys al municipi és que en tot l’any s’acumula una precipitació d’uns 470 litres per metre quadrat. L’any passat en van ser tan sols 333, només el 2015 va ser més sec. La qüestió és que aquest 2023 la cosa pinta pitjor perquè des de principi d’any només s’han registrat 145 litres per metre quadrat. Insuficient, per tant, perquè l’Espluga de Francolí tingui recursos necessaris. 

ELS TALLS PERDEN EFICÀCIA

Els talls d’aigua a la història recent de l’Espluga de Francolí no són nous. El fet insòlit, però, és que s’hagin allargat durant tot l’any, fins i tot en èpoques teòricament plujoses. La durada de les restriccions provoca, això sí, que cada cop siguin menys efectives. Moltes famílies han instal·lat o recuperat dipòsits a les cases o bé emmagatzemen aigua i, per tant, l’estalvi ja no és tant important. Sigui com sigui, tothom s’hi ha hagut d’adaptar.

Està prohibit regar, per exemple, la gespa dels jardins, omplir piscines i tampoc es poden netejar els cotxes a l’Espluga. D’acord amb la nova normativa de la Generalitat, s’han precintat els rentadors. D’altra banda, a partir d’ara l’Ajuntament passarà de fer lectures dels comptadors de l’aigua trimestrals a repetir-les cada 15 dies. La intenció de l’Ajuntament és poder tenir una estadística més acurada del consum diari de les llars i detectar possibles despeses desmesurades. 

La situació de sequera és evident a l’Espluga de Francolí i afecta, d’una manera o una altra, a tots els veïns del poble. Les famílies amb més maldecaps són les que no tenen dipòsits a casa, ja que durant les nits no disposen ni d’una gota d’aigua. També és cert que en el darrer any en moltes llars s’han instal·lat dipòsits per tenir unes mínimes reserves. Sigui com sigui, tothom ha hagut de modificar les rutines diàries per aprofitar les hores d’aigua. Per exemple, cal organització per dutxar-se, posar una rentadora o fregar els plats.