Aquest 28 de juny es commemora el Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Homes i Dones Transsexuals i Bisexuals i els Ajuntaments de la comarca s’hi sumen penjant la bandera LGBTIQ+ en els seus balcons per reivindicar la plena igualtat jurídica i social per a les persones del col·lectiu.

Des de l’any 2009 a Catalunya se celebra la marxa festiva del Pride per commemorar la data. A nivell comarcal, la Conca de Barberà va sumar l’any passat la seva pròpia Mani-cercavila creada pel col·lectiu Orgull Espluguí amb la intenció d’agrupar a l’Espluga de Francolí una setmana repleta d’actes de celebració per commemorar la data. Des del dilluns i fins diumenge s’han organitzat tot d’actes per totes les edats. Divendres 30 de juny serà el dia gran de la festa amb una tarda i nit repleta d’actuacions.

A Catalunya, les polítiques d’igualtat LGBTIQ+ es troben en un moment de gran impuls en bona part gràcies a la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada per la Generalitat de Catalunya.


En l’àmbit comarcal, es dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets del col·lectiu, que té entre els seus objectius vetllar per la protecció dels seus drets amb la creació del SAI (Servei d’Atenció Integral). Aquest és un servei que pretén donar suport i atenció a la diversitat sexual i de gènere. A més, impulsarà el treball en xarxa, elaborarà informes sobre la situació de les persones del col·lectiu a la comarca, dissenyarà estratègies de sensibilització i establirà canals d’atenció, suport i acompanyament a víctimes de fòbia a les persones LGBTIQ+.