La manca de semiconductors i microxips que pateixen les grans automobilístiques ha portat a AMES Montblanc a presentar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afecta a més de 200 empleats, de forma desigual entre departaments.

Segons ha confirmat l’empresa en una entrevista a l’EFMR, l’ERTO ha començat aquest 2 de novembre i s’allargarà fins al 31 d’octubre de 2022, és a dir, 12 mesos. Les mesures plantejades afecten a tota la plantilla fixa de l’empresa situada a Montblanc, una empresa en què el 95% de la seva producció està destinada al sector automobilístic. El director de la planta de Montblanc, Jordi Olivé explica que “les comandes han baixat i ja ens hem aprimat tot el que hem pogut, però arribat un moment que no ens ha quedat cap més remei que aplicar un ERTO”.

ÀUDIO: Jordi Olivé, director de la planta de Montblanc, parla sobre el perquè de l’ERTO

Els treballadors de l’empresa que fabrica components sinteritzats estan afectats amb ERTO un 30% de la jornada laboral. De moment l’ERTO no recau en els treballadors de producció, però sí que a partir de desembre seran aquests els que entraran en la rotatòria de les places en ERTO.

ÀUDIO: Olivé, en declaracions a l’EFMR, parla sobre l’ERTO i com afecta els treballadors

Els enllaços sindicals, en declaracions a l’EFMR, veuen el 2022 com un “any inestable amb molts alts i baixos” és per aquest motiu que l’empresa ha hagut d’aplicar un ERTO de caràcter preventiu. De fet les comandes ja han baixat de l’ordre del 35% durant aquest 2021 amb pèrdues per l’empresa. Tot i això, des de l’empresa confien que l’any 2022 serà de recuperació.

ÀUDIO: El director de la fàbrica de Montblanc d’AMES parla sobre el 2022

L’escassetat de semiconductors, que està impactant en tota la indústria mundial de l’automòbil, ja ha fet tancar diversos dies en els últims mesos plantes com les de Martorell, la principal fàbrica de cotxes d’Espanya. De retruc, empreses del sector com AMES o Mahle també s’han vist afectades a la comarca, ja que són el segon nivell de la fabricació d’automòbils.

AMES Montblanc és una de les empreses més grans de la comarca. Durant el 2018 l’empresa va assolir la fita de 600 tones de producció mensuals. L’ampliació de la fàbrica de Montblanc i el creixement de l’empresa amb uns 250 treballadors de plantilla van ser alguns dels factors per poder arribar fins aquell objectiu.

Jornada de portes obertes durant l’any 2018. (Imatge: Pep Morató)