Imatge ARXIU (Pep Morató)

Continua el degoteig de projectes d’energia renovable a la Conca de Barberà. La Ponència d’Energies Renovables està tramitant un total de cinc noves sol·licituds d’instal·lació de parcs solars en terrenys de la Conca de Barberà que sumen 228 hectàrees en total i 143 megawatts de potència. Afectarien els municipis de Montblanc, Barberà de la Conca, Sarral i Pira.

La ponència encara no s’ha pronunciat sobre la viabilitat de les sol·licituds presentades, ja que la data d’entrada dels projectes és el 6 de novembre. Amb aquestes noves plantes fotovoltaiques la Conca de Barberà és la segona comarca de Catalunya després del Segrià amb més superfície fotovoltaica sol·licitada amb 1.410 hectàrees.

Les noves centrals solars anomenades “Instal·lació fotovoltaica Espluga” han estat totes sol·licitades per l’empresa Barberá Solar SL. Aquesta pretén instal·lar un parc solar a Montblanc amb 45,5 hectàrees a la zona del Ferrarot entre el Mas de la Sabatera i el Mas de Gassol i 28,6 MW de potència. Una altra central solar als termes de Barberà de la Conca (27,4 ha) i Sarral (19 ha) amb 46,4 ha totals i 28,6 MW de potència a tocar del riu d’Anguera i de l’empresa Europastry. La tercera instal·lació fotovoltaica està projectada al terme municipal de Montblanc amb 45,7 hectàrees més i 28,6 MW de potència entre el nucli de la Guàrdia dels Prats i la Masia de Poblet, a tocar de la carretera C-14. La quarta planta estaria ubicada a Pira amb 46,4 hectàrees i la mateixa potència que les altres a la partida dels Cornellars. Finalment l’última instal·lació projectada és a Barberà de la Conca amb 44,6 ha i 28,6 MW de potència entre el camí de la Font de l’Albí i els Conills.