La història de Francesc Vilà i Sales era desconeguda inclús per la seva família. Aquest espluguí va formar part del primer grup creat per passar gent per la frontera entre França i Espanya durant l’època franquista i la Segona Guerra Mundial. Un gest amb el qual es van salvar milers de vides ajudant a fugir jueus del nazisme, exiliats del franquisme i convertint-se en pas segur per soldats de la banda aliada.

La Montserrat Vilà, filla d’en Francesc Vilà i Sales, desconeixia el passat del seu pare, ja que mai els hi va explicar aquesta història. Va ser gràcies a un diari digital que va descobrir que eren les anomenades ‘Rutes de la llibertat’ i que el seu pare n’havia estat un pioner.

ÀUDIO: La filla de Francesc Vilà i Sala, Montserrat Vilà, explica com va conèixer la seva història

‘Les rutes de la llibertat’ van ser un pas segur pels Pirineus per milers de persones (Imatge: Laia Molné)

La història de Francesc Vilà i Sales

L’espluguí Francesc Vilà i Sales era un voluntari de les milícies que va lluitar a Mallorca i al front d’Aragó durant la Guerra Civil Espanyola. Va ser empresonat a Argelers, d’on va escapar i va ser acollit per una família espluguina resident a Perpinyà. Poc després es va unir al primer grup de les ‘Rutes de la llibertat’ fundat per Daniel Cardona per dedicar-se a passar gent d’un costat a l’altre dels Pirineus.

ÀUDIO: El president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera, detalla el funcionament de les rutes

Durant un període de 4 anys, Francesc Vilà i Sales va ajudar a passar la frontera milers de persones per fugir de la guerra com a part del Front Nacional Català. També hi formaven part altres conquencs com el montblanquí Antoni Andreu Abelló. La col·laboració de Vilà va finalitzar després de ser tancat en una presó militant de Montjuïc. Un cop fora de la presó, un any més tard i de forma condicional, la seva lluita va quedar en un pla més discret, dedicant gran part de la seva vida a la seva passió, la música.

Des de la Fundació Reeixida es dediquen a recuperar la memòria de tots els independentistes catalans que van formar part d’aquestes rutes i lluitar per un reconeixement que en altres països han rebut figures similars, però que aquí no han estat mai reconegudes. A més, entre els objectius de la fundació destaca la intenció d’aconseguir el reconeixement d’aquestes rutes, que ells ja han senyalitzat de forma virtual.

ÀUDIO: Oriol Falguera reivindica la necessitat de fer un homenatge als membres de la ‘Ruta de la llibertat’

La història d’en Francesc Vilà i Sales es va presentar aquest dijous a la Formació Permanent (Imatge: Laia Molné)