La cultura popular de Santa Coloma de Queralt tindrà un nou espai. S’espera que d’aquí a finals d’any l’antic sindicat, conegut també com l’antiga Caixa de Pensions i declarat Bé Cultural d’Interés Local, es transformi en un museu folklòric dedicat a les 13 figures de gegants del municipi i representacions històriques dels elements de la cultura popular colomina.

ÀUDIO: El regidor d’obres i patrimoni de Santa Coloma de Queralt, Josep Trullols, detalla el projecte

Aquest projecte servirà per arreglar la façana exterior, les finestres, rehabilitar la porta principal, els lavabos, el paviment i reconstruir un segon pis amb espais privats com despatxos i magatzem. Tot això permetrà traslladar la tretzena de gegants colomins que actualment es troben en un espai de 40 m². A més, la porta principal de l’antic sindicat, de 4 metres, serà perfecte per donar espai a les figures més grans, que superen els 3,5 metres d’alt. També es preveu acollir la història d’altres elements de la cultura popular i entitats que necessiten una nova seu o magatzem.

Aquest és un projecte que es va iniciar l’any 2021 amb la compra per part de l’Ajuntament de l’edifici, abandonat durant els darrers anys. L’any 2022 es va substituir la teulada de fibrociment amb una subvenció de 93.000 euros. Ara s’espera que durant aquest mes es pugui aprovar per junta el projecte de rehabilitació exterior i interior de l’edifici, amb un cost de 200.000 euros que comptarà amb una subvenció de 120.000 euros per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’obra podrà estar licitada abans de l’estiu, començada al setembre i acabada a finals d’anys, segons les previsions de l’equip de govern.