En plena primavera, les abelles treballen a ple rendiment. Esperaven la floració per alimentar-se del pol·len i ja fa setmanes que la naturalesa els somriu. No va ser pas així l’any passat. En aquesta finca, al terme de Montblanc, la sequera va fer estralls i la producció de mel va ser nefasta. Enguany, l’escenari és un altre, ja que ha plogut quan tocava i la climatologia, fins al moment, ha estat favorable. 

ÀUDIO: El propietari de Cal Maré, Josep Maria Rosell, fa valoració de la collita d’enguany

A la Conca de Barberà, doncs, es preveu que sigui un bon any per a la mel, però és difícil extrapolar-ho al conjunt del país. La producció de primavera és desigual perquè depèn molt d’on i quan ha plogut. Hi ha punts, per exemple, on aquesta vegada hi haurà poca mel de romer, mentre al sud de Catalunya ha estat un bon any per la flor del taronger.

ÀUDIO: Josep Maria Rosell explica els motius pels quals aposta per aquest projecte

Sigui com sigui, aquesta explotació de mel de l’Espluga de Francolí farà un pas endavant. Des del gener, el seu propietari ha decidit dedicar-s’hi plenament i duplicarà les instal·lacions. L’activitat que va iniciar fa 15 anys passarà de les 160 caixes actuals a superar les 350 l’any vinent.

TAC12 va visitar l’explotació de Cal Maré amb motiu del Dia Internacional de les Abelles que es commemora el 20 de maig.