Un equip dirigit per Susana Alonso i Manuel Vaquero, investigadors de l’IPHES-CERCA realitza, des del passat dilluns dia 29 d’abril i fins al 31 de maig, una nova campanya d’excavació al jaciment paleolític del Molí del Salt, al terme municipal de Vimbodí i Poblet. La campanya d’enguany representa el 25è aniversari dels treballs en aquest jaciment, que es van iniciar l’any 1999.

L’objectiu principal d’aquesta nova campanya és continuar amb l’excavació en extensió del nivell B2 (el més antic de la seqüència estratigràfica) on, durant les campanyes anteriors es van recuperar diverses restes humanes (una mandíbula l’any 2022 i un molar superior l’any 2023) pertanyents a un individu infantil d’uns 4-5 anys d’edat amb una cronologia al voltant dels quinze mil anys abans del present.

Paral·lelament, es continuarà amb l’excavació i delimitació de l’estructura de pedres associada a la mandíbula humana per tal de determinar si, efectivament, es tracta d’una estructura funerària. A més a més, es té previst iniciar l’excavació d’un nou sector del jaciment on no s’havia intervingut fins ara.

Els treballs d’excavació d’enguany comptaran amb la participació de 23 arqueòlegs i arqueòlogues, majoritàriament estudiants del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili, però també de la Universitat de Girona, Universitat de València, Universidad de La Laguna, UNED i UOC.

Renovats els convenis amb l’IPHES

Aquesta setmana el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’IPHES-CERCA han renovat el conveni de col·laboració financera de l’excavació al Molí del Salt per quatre anys més i s’ha signat un conveni específic que formalitza una col·laboració entre ambdues institucions pels propers quatre anys amb l’objectiu de foment l’assessorament científic i tècnic per a la realització de projectes, continguts o accions orientades a la valoració patrimonial dels jaciments arqueològics prehistòrics ubicats a la Conca de Barberà i amb el seu entorn natural.