En un moment d’emergència climàtica deguda a la sequera com la que ens trobem actualment, l’ús d’aigua regenerada es planteja com una alternativa per augmentar la disponibilitat dels recursos hídrics que no necessàriament han de ser d’aigua potable. Això implica més sostenibilitat i eficiència que canvien el model de gestió de l’aigua per preservar les reserves d’aigua superficial i subterrània.

Arran de l’inici de les obres d’urbanització del polígon logístic de CIMALSA a Montblanc, l’empresa constructora va sol·licitar la possibilitat de poder utilitzar aigua tractada de la depuradora d’aigües residuals de Montblanc.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, com a responsable del funcionament de les depuradores de la comarca, va tramitar amb l’Agència Catalana de l’Aigua, la concessió de l’aigua tractada de sortida de la instal·lació.

Aquesta gestió va ser aprovada per l’Agència Catalana de l’Aigua i des d’aquest mes, es farà una concessió d’aigua depurada per al manteniment de les zones d’actuació, així com per a l’execució de treballs de compactació del terreny durant els 12 mesos que es preveu que s’allarguin les obres, amb una aportació d’uns 30.000 litres d’aigua al dia.

Aquesta depuradora té una capacitat de depuració de 2.756.000 litres al dia, que equivalen aproximadament a la capacitat d’una piscina olímpica, i aquests s’aboquen diàriament al riu Francolí mantenint el seu cabal ecològic i retornant aigua residual depurada al medi sense cap afectació.