La Generalitat de Catalunya va anunciar aquest dilluns l’adjudicació del servei d’oficines bancàries mòbils a CaixaBank i Caixa Enginyera, això significa que en un període de màxim 9 mesos 503 municipis de Catalunya que havien perdut els serveis bancaris els recuperaran, mínim un cop al mes.

Concretament, a la Conca de Barberà els municipis que rebran aquest servei són: Senan, Vallclara, Vilaverd, Vilanova de Prades, Blancafort, Pira, Passanant i Belltall, Vallfogona de Riucorb, Llorac, Conesa, Rocafort, Forès, Les Piles, Pontils i Savallà del Comtat.

Les oficines bancàries mòbils permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris; consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d’altres. A més, també prestaran una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació.

Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i, als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora.

Només un dia al mes

Els veïns d’algunes poblacions afectades a la Conca de Barberà han explicat a l’EFMR que fins ara es veien obligats a desplaçar-se a poblacions més grans com l’Espluga o Montblanc i que aquesta nova mesura, tot i positiva, és insuficient per cobrir les necessitats diàries dels veïns.

ÀUDIO: Mari Carme Rossell, veïna de Blancafort, explica que habitualment es desplaça a Montblanc per fer gestions bancàries

ÀUDIO: Irina Badia, veína de Vilaverd, aposta per aquesta iniciativa per evitar desplaçaments inecesaris

ÀUDIO: Manuel Pérez, veí de Pira, remarca que per les persones sense cotxe és complicat poder fer aquestes gestions

ÀUDIO: Josep Civit, veí de Blancafort, veu insuficient que aquest sigui un servei mensual

Un descens accelerat en pocs anys

En 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir 8.155 oficines el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.