L’any s’ha clos amb un 77,85% de la recollida selectiva a la comarca. Unes xifres estabilitzades en els darrers anys tot i que han anat lleugerament a la baixa, ja que el 2022 va ser un 0,77% més, això es deu a l’augment del rebuig en un 3,65%, i tot i que moltes fraccions de selectiva es mantenen o es redueixen, la recollida de residus en deixalleries ha augmentat en un 9%, i és el que ha fet que es mantinguin els bons resultats. 

Tot i reduir el percentatge, la nota positiva és que s’ha aconseguit continuar reduint els impropis de la matèria orgànica en un 6,31%, i també que s’ha reduït el kg/hab/dia situant-se a 1,35. En relació amb la recollida de voluminosos i de poda, s’han realitzat 1.639 serveis en total a la comarca, aconseguint revalorar molts residus que anteriorment no tenien un destí final correcte, com per exemple de tota la poda la qual es fa servir per barrejar amb l’orgànica i fer-ne compost.

Els municipis de la comarca que se situen per sobre del 80% són Barberà de la Conca que encapçala el llistat de bons resultats amb un 82,20%, seguit de Santa Coloma de Queralt amb el 82,09% i Vilaverd amb un 81,83%.

Arrenquen les proves pilot de pagament per generació

Aquest 2024 s’ha preparat un pla pilot en diversos municipis de pagament per generació. L’objectiu és que cada ciutadà pagui pel que genera i recicla, de manera que qui recicli més ho acabi notant a la seva factura de la brossa. El municipi amb recollida porta a porta que començarà la prova pilot de pagament per generació és Barberà de la Conca, la qual començarà per Setmana Santa. Els altres municipis que aquest 2024 començaran amb prova pilot de pagament per participació són Forès i Senan.

D’altra banda, s’impulsaran noves mesures per solucionar el mal ús de les àrees d’emergències amb avisos i sancions per incivisme. També es farà ús d’educadors ambientals en les zones més conflictives per evitar el mal ús general tant a l’hora de reciclar, deixar la brossa en els horaris correctes o la retirada irregular de residus voluminosos, entre d’altres.