L’Espluga presenta una guia d’actuació en cas de catàstrofes. Aquesta és la utilitat del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), un protocol d’actuació per tot tipus de riscos com inundacions, incendis, nevades, ventades o pandèmies, entra d’altres.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca la importància d’aquest document

El document recull alguns plans dels quals l’Espluga encara no disposava com el VENTCAT (risc de ventades), el NEUCAT (risc de nevades), el TRANSCAT (risc de transport de mercaderies), el PROCICAT (altres riscos de protecció civil, com ara el risc de pandèmia o d’onada de calor). També s’inclouen plans ja existents al municipi, però que no estaven en vigència des del febrer de 2014 i l’octubre de 2013 respectivament: l’INFOCAT (risc d’incendis forestals) i l’INDUNCAT (risc de riuades).

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, desglossa que englobarà el DUPROCIM

El document ha estat redactat per l’empresa ECOSTUDI, a través del Servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona i a petició de l’Ajuntament. El procés d’elaboració ha durat mesos amb un treball conjunt entre Ajuntament, vigilants municipals i ADF de l’Espluga de Francolí per identificar elements vulnerables, estudiar l’organització municipal i analitzar els serveis existents.

Entre els apartats contemplats en el document, es troba un dedicat a les masies i habitatges disseminats del terme municipal on es detalla el titular, els habitants, telèfons de contacte i necessitats d’evacuació per actuar en cas de qualsevol emergència.

ÀUDIO: La vicealcaldessa i regidora de Ciutadania de l’Espluga de Francolí, Aida Morgades, explica que conté el dossier referent a les masies

La redacció del document ha tingut un cost de 7.000 euros, la meitat dels quals han estat subvencionats per la Diputació de Tarragona. S’espera que la revisió del DUPROCIM es pugui fer cada 4 anys.