Fa una setmana es va iniciar al Paratge de Poblet una tala d’arbres que afectarà un total de 45 hectàrees i que servirà per extreure tots aquells arbres de pi pinastre que han mort a causa de la sequera i de les plagues que han afectat la zona els últims anys.
Amb aquest projecte es preveu transformar l’estructura i composició de la massa forestal, fent-la menys vulnerable al foc i airejant el terreny perquè els arbres no hagin de competir per l’aigua, com està passant actualment. Concretament d’aquestes 45 hectàrees, es preveu extreure 6.000 tones d’arbres de les quals 4.500 seran per serra i la resta per fer biomassa.
ÀUDIO: La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjes, explica els treballs que s’estan fent
Per conèixer la situació dels boscos, s’ha treballat amb el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals que a través d’imatges satèl·lit ha pogut calcular la quantitat d’aigua i la verdor de la vegetació. Dels estudis s’ha pogut extreure que la sequera actual és la més intensa del darrer segle, el que estava provocant una mort massiva de la vegetació. El Paratge de Poblet és un dels més afectats de tota Catalunya per això s’ha iniciat els treballs en aquesta zona, concretament al barranc de Torners.
ÀUDIO: Anna Sanitjes assegura que la situació és crítica
Aquesta actuació en concret està focalitzada en una massa forestal procedent d’una reforestació que es va fer als anys 60 amb espècies que no eren habituals de la zona, sinó que provenien del nord d’Espanya, i per tant necessiten més aigua que aquelles d’origen mediterrani. Concretament, es retiraran els pins pinastres per donar més aire a la resta de bosc i es preveu potenciar la supervivència d’espècies com l’alzina, el roure o l’auró.
ÀUDIO: El tècnic del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, Salvador Nogues, detalla quines espècies es volen impulsar
Un cop finalitzats els treballs, que s’han d’allargar fins al mes de març, està previst desdibuixar els camins creats per completar-los i fer un llaurat de la zona afectada.






