Les Muntanyes de Prades és una de les poques zones de Catalunya amb opcions de salvar la temporada de bolets. Seria l’excepció d’enguany en un context de sequera i amb les zones del Pirineu ja pràcticament descartades. És el cas del Paratge de Poblet on ja es poden veure algunes espècies i si continua la temporada de pluges en les properes setmanes els fongs podrien proliferar especialment a la zona.

Si continua arribant aigua, d’aquí a unes setmanes es podrien trobar pebrassos o rovellons. I és que, malgrat que arrosseguem diversos anys de sequera, es podrien donar les condicions favorables per una producció de bolets important. La tendència dels últims anys, però, ha estat negativa. L’última temporada bona va ser la del 2018 quan es va estimar una producció de 16.900 quilos, mentre que l’any passat es van superar per poc els 2.000. 

Font: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

La talada d’arbres multiplica la producció

L’altra conclusió dels estudis que es fan en la vintena de finques experimentals dels boscos de Poblet és que la gestió forestal té resultats en la floració dels fongs. Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya asseguren que els tres anys posteriors al buidatge de pins es van multiplicar per 5 la quantitat de bolets, com els rovellons. 

El que serà un fet és que variaran les espècies al barranc dels Torners del Paratge de Poblet on es talaran 50 hectàrees de pins pinastre morts per la sequera. Els rovellons seran menys habituals, però podrien guanyar terreny els ceps o els ous de reig.