«Cal Bleda», «cal Forçó», «cal Bup-bup» o bé «cal Furnigosa» van ser alguns dels renoms que es van anomenar dimarts a la Biblioteca de l’Espluga en la segona sesió del cicle «Estampes espluguines». El poble està plagat de renoms, alguns dels quals encara són ben presents, i l’historiador Josep Maria Vallès en va recordar els orígens.

La nova xerrada d’aquesta nova iniciativa va congregar una quarantena de persones a l’equipament municipal. La ponència es va centrar en els noms amb els quals es coneixíen algunes cases del centre històric i que, de retruc, batejaven les famílies que hi vivien. Vallès va explorar l’orígen d’alguns d’aquests mots, però també amb alguns noms de carrers. Així, la xerrada va permetre als assistents donar una mica més de sentit als noms que, tot sovint, surten en les converses quotidianes, però dels quals no tothom en coneix el significat o d’on provenen.

Exercicis com el d’aquest dimarts, de coneixença de curiositats del poble i petites pinzellades històriques, consistirà el cicle «Estampes espluguines» que ha impulsat la Biblioteca Mossén Ramon Muntanyola. Les xerrades es programen els dimarts, cada quinze dies, a dos quarts de 7 del vespre.

1 COMENTARI

Los comentarios están cerrados.