Després de l’èxit de l’any passat, la Parròquia de Sant Miquel i l’Ajuntament de l’Espluga repetiran com a prèvia a la Festa Major de sant Abdon i sant Senén la visita guiada a l’església vella sobre l’origen i tradició dels Sants Patrons de la població, vinculada a l’arribada de dues costelles dels màrtirs, durant el segle XIV. Sota el títol ‘On són les costelles dels Sants Patrons?’, s’oferiran tres sessions guiades per l’església vella, en l’any del centenari de la declaració del temple gòtic com a Monument Històric i Artístic Nacional de l’estat i Bé Cultural d’Interès Nacional de Catalunya.

A diferència de l’estrena del 2022, quan es recuperava la sortida històrica de la imatge amb el seguici tradicional i popular, aquest any s’han programat tres sessions amb places limitades i inscripció prèvia, per evitar aglomeracions i permetre un millor guiatge pel temple. La ruta inclourà la pujada als campanars i la descoberta d’alguns espais amagats del temple, a més del repàs de mites, llegendes i preguntes sense resposta. Serà a les 7 de la tarda els dies 24, 25 i 26 de juliol i cal reservar plaça (donatiu de 5 euros) al 616 62 00 06.

L’any passat ja es va recuperar la sortida en processó de les imatges dels màrtirs juntament amb un grup de joves i músics del municipi. Una tradició que s’havia perdut amb els anys.

La visita guiada es va recuperar l’any 2022 (Imatge: Cedida)