El macroprojecte BCN Solar, que travessa territoris de la Conca de Barberà i l’Urgell, va obrir el període d’al·legacions a inicis de maig. Particulars i entitats del territori han sumat forces per mostrar-se en contra d’aquesta instal·lació que es traduiria en la planta fotovoltaica més gran de Catalunya amb 365.000 mòduls i 400 hectàrees repartides entre Passanant i Belltall, Forès, Solivella, l’Espluga de Francolí, Vallfogona de Riucorb, Vallbona de les Monges i Ciutadilla.

Fa unes setmanes es va anunciar que el projecte, dividit en dos (BCN Solar 1 i BCN Solar 2), iniciava la seva exposició pública i entitats i particulars del territori van començar una crida per fer les al·legacions pertinents i frenar el gran impacte que aquest parc pot significar a les zones afectades. Actualment, 140 particulars i 25 entitats ja han presentat al·legacions contra BCN Solar 2 i preparen una nova crida al territori per sumar encara més al·legacions contra BCN Solar 1, el procés del qual es tancarà el 9 de juliol.

Belltallt és una de les zones més afectades per això la crida va néixer en aquest municipi, però s’estén a tot el territori incloent la participació de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), DO Conca de Barberà i Leader Ponent, entre d’altres. Pel que fa als Ajuntaments i Consells Comarcals, aquests han contractat un enginyer per presentar al·legacions des de l’àmbit institucional.

Terres agràries en funcionament

Segons testimonis recollits per Ràdio Montblanc, Les terres on es volen ubicar aquests dos projectes són terres agràries en funcionament, però degut al fet que la pagesia no es pot guanyar bé la vida, prefereix llogar les terres per a posar-hi plaques solars, que no seguir amb el seu ofici.

ÀUDIO: La membre de l’Ateneu l’Empelt, Anaís Sastre, detalla la situació

Model en 3D del projecte que es vol instal·lar al territori (Imatge: Cedida)

Sense resposta per part de l’administració

El projecte BCN Solar ja s’havia presentat anteriorment, el desembre de 2021, tot i que ho ha tornat a fer amb algunes modificacions. En aquell moment ja es van redactar al·legacions i molts particulars i entitats les van presentar. A dia d’avui, no s’ha rebut cap resposta sobre aquelles al·legacions, i per això les entitats també han presentat una queixa al Síndic de Greuges per exigir una resposta de l’administració.

Els afectats denuncien que en tractar el projecte com a dos d’individuals no s’està valorant l’impacte global. Entre les problemàtiques que denuncien que pot comportar aquesta instal·lació hi ha un impacte a més de 700 hectàrees de sol agrari, la destrucció de murs de pedra, l’impacte sobre la biodiversitat del terreny i la destrucció del paisatge i la seva història, entre d’altres. Particulars i entitats esperen que la presentació d’aquestes al·legacions en massa puguin servir per frenar la planta fotovoltaica més gran de Catalunya.

Entitats de la comarca es van desplaçar a Tarragona durant la manifestació en contra del Hardrock per donar visibilitat a la situació (Imatge: Cedida)