Mossèn Josep M. Pairot Massoni ha mort aquest dissabte a la matinada a la Residència Jaume I de l’Espluga als 88 anys d’edat, on hi havia estat ingressat com a usuari fa poques setmanes, ja delicat de salut. Pairot, nascut a Valls l’any 1933, va ser rector de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí i de Senan entre els anys 1999 i 2014 i va seguir com a capellà adscrit fins al 2017.

La missa-funeral serà aquest dilluns 27 de juny a les 10h del matí a l’església vella de sant Miquel de l’Espluga de Francolí, oficiada per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. 

Josep M. Pairot va ser ordenat prevere l’any 1966, després d’exercir com a vicari a la ciutat de Valls. Va arribar a l’Espluga a finals del segle passat en substitució de Mn. Pere Dalmau, procedent de la Parròquia de Vila-seca i, anteriorment, de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. També va ser nomenat rector de Senan i, durant uns anys, de Vimbodí. El 2011 va ser nomenat canonge honorari de la catedral de Tarragona per l’Arquebisbe Jaume Pujol.

Mn. Pairot amb el llavors arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol (Foto: cedida)

Aquest dissabte la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga ha informat de la defunció de Pairot a través d’un comunicat on ha detallat alguns dels projectes desenvolupats durant els 15 anys a la vila. Una de les primeres accions va ser l’automatització de les campanes de l’església nova l’any 2000 amb la instal·lació de dues noves campanes. Dos anys més tard va promoure la col·locació de la campana Antònia de l’espadanya de l’església vella.

Al temple gòtic, va gestionar la construcció de la nova teulada, la construcció de la nova sagristia i la recuperació parcial de la capella del Santíssim, la restauració de l’absis i l’adaptació dels accessos a les persones amb mobilitat reduïda. La parròquia també recorda que Pairot ja va alertar dels primers problemes estructurals de l’església nova. L’any 2011, en acord amb l’alcalde David Rovira, va promoure el trasllat de l’Arxiu Parroquial de l’Espluga a l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona.

Més enllà d’aquestes qüestions, Pairot no va gaudir sempre d’una bona relació amb l’entorn social del municipi i durant la seva estada a la vila va protagonitzar tibantors amb entitats locals i diversos sectors parroquials.

Un dels seus darrers actes com a rector espluguí va ser la baixada extraordinària de la imatge de la Santíssima Trinitat de l’ermita l’any 2013 amb motiu de l’any de la Fe.