L’episodi de nevades ja es dona per tancat a la Conca de Barberà, però la setmana ha començat amb carreteres i camins encara emblanquinats i amb plaques de gel. I és que ara el temporal Filomena es tradueix en baixes temperatures i des de Protecció Civil i l’ADF alerten que el principal perill d’aquests dies serà el gel.

La neu comença a marxar, però es transforma en gel, ja que les baixes temperatures estan persistint a la zona i això, segons el president de Protecció Civil de Montblanc, Xavier Figueras, és una afectació important a tenir en compte a l’hora de desplaçar-se, tant a peu com en vehicle. El problema pot agreujar-se aquesta nit, quan es preveuen temperatures encara més baixes i, per tant, una nova glaçada arreu de la comarca.

ÀUDIO: El president de Protecció Civil de Montblanc, Xavier Figueras, explica quina és la situació actual de la comarca

De fet, a tall d’exemple, la temperatura màxima d’aquest dilluns a l’Espluga de Francolí ha estat d’1,2 graus, segons l’estació del Meteocat, però ja aquest vespre el termòmetre ha tornat a xifres negatives, baixant dels dos graus sota zero a les 8 del vespre. Tot fa pensar que se superarà la mínima d’aquesta darrera nit que ha estat de 3,1 graus negatius. Amb el cel net de núvols totes les previsions apunten que la matinada serà especialment freda i aquest episodi de baixes temperatures provocarà que l’estampa del paisatge emblanquinat perduri en el temps, també els problemes de mobilitat.

Dues carreteres tallades i sis amb ús obligat de cadenes

A hores d’ara, continuen tallades dues carreteres, la TV-2014 a Piles i la T-231 a Barberà de la Conca. També és obligatori l’ús de cadenes per circular en 6 carreteres de la comarca. Són les carreteres de Sarral a Santa Coloma de Queralt, de Santa Coloma de Queralt a Vallfogona de Riucorb, de Senan a l’Espluga, de Belltall a Sarral, la T-243 a Conesa i la T-700 de Poblet a Prades.

Dimarts de retorn a l’escola

Les escoles de l’Espluga reobriran aquest dimarts, tot i que el Consell Comarcal encara no reprèn del tot el servei de transport escolar. Vilanova de Prades, Vallclara, Conesa, Segura i Biure són les poblacions que seguiran sense servei. Sí que s’activa la recollida porta a porta per aquesta nit, malgrat que s’adverteix que en alguns punts potser no és possible completar el servei amb èxit per l’acumulació de neu i gel.

L’Espluga treballa per netejar el gel del municipi

En el cas de l’Espluga de Francolí a les 8 del matí s’han reprès els treballs per netejar la via pública, s’ha tirat sal per intentar disminuir les complicacions que pot causar el gel i iniciar el retorn a la normalitat als carrers del municipi. Per fer-ho s’han prioritzat els carrers principals. L’Ajuntament ha comunicat que s’han repartit ja 12 tones de sal i que s’han proveït de més reserves per als pròxims dies. Tot i això, les relliscades han estat freqüents durant el dia d’avui i almenys dues persones han requerit d’assistència sanitària a l’Espluga de Francolí.

CONNEXIÓ EN DIRECTE al Connecticat des de l’Espluga de Francolí (A partir del minut 20)

Per millorar els treballs s’ha destinat un efectiu a la urbanització Carreres, a la urbanització del Casal i dos al centre del poble. Per fer-ho s’ha comptat amb els serveis de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga juntament amb un seguit de personal contractat expressament per la situació. També s’han netejat els accessos de les escoles.

Des de Protecció Civil de Montblanc també han aclarit que la situació aquest cap de setmana ha estat controlable gràcies, en part, al confinament municipal, ja que persones d’altres zones no s’han pogut desplaçar a veure la neu a la comarca i això ha evitat rescats addicionals. Tot i això, diumenge passat va ser necessari evacuar sis persones que es trobaven allotjades al Mas de l’Arlequí de Rojals.