50 anys del primer Pessebre Vivent de l'Espluga a la Cova

201730dec18:3050 anys del primer Pessebre Vivent de l'Espluga a la Cova

Pessebre Vivent a la Cova de la Font Major

Detalls de l'Acte

Acte comemoratiu per reviure i recordar la primera representació del Pessebre Vivent de l’Espluga a la Cova de Font Major, amb totes les persones que van participar en aquella etapa i les que ho van fer possible. 

El primer Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí va representar-se el 1965, a la plaça del recent inaugurat Casal de l’Espluga. Un grup de persones encapçalades per Fernando Martí van representar-hi un Naixement. L’any següent el Pessebre es va estendre al Bar del Casal i el llavors nou menjador del Rei Caçador, amb escenes del Naixement, l’Anunciació als Pastors, l’Anunciació a la Mare de Déu, la fusteria de Josep, Buscant Hostatge i una casa de Pagès.

El 1967 es va representar per primer cop a l’interior de la Cova de la Font Major. Va ser el primer cop que es va fer un ús cultural d’aquest espai únic, la setena cova més llarga del món formada en conglomerat.

Al seu interior es van situar les escenes bíbliques i algunes representacions de la vida pagesa i dels pastors, encara que vestits amb la roba tradicional catalana de mitjans del segle XIX. La representació era en moviment i teatralització sota una veu en off -amb text de Jacint Dunyó i poesies de Mn. Ramon Muntanyola- i durava uns 20 minuts. Cada any rebia entre 4.000 i 5.000 visitants i es feien una dotzena de representacions. Cada grup entrava en conjunts de 50 persones. El moment més àlgid de la representació va ser l’hivern de 1969-1970 amb 5.202 visitants. Els últims anys va ser dirigit per Josep M. Vallès i Eusebi Majós. El Pessebre Vivent a les Coves de l’Espluga, impulsat pel Casal de l’Espluga, es va deixar de representar l’hivern de 1977 per manca de suport econòmic.

Més

Hora

(Dissabte) 18:30(GMT+00:00)

Ubicació

Coves de l'Espluga de Francolí

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí