L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha traslladat un conjunt de propostes amb relació al procés de creació del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena.
La proposta més destacada és la retirada de la declaració de Reserva Natural Parcial als barrancs de la Trinitat i del Titllar, dues zones que tenen un paper clau en el subministrament d’aigua potable al municipi i que arriben a aportar entre un 20 i un 50% de l’aigua potable. El govern municipal alerta que qualsevol limitació a l’activitat o a la gestió d’aquests espais podria posar en risc la continuïtat d’un servei bàsic, especialment en un context de recurrents episodis de sequera com els viscuts els darrers anys.
ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, recorda la importància de l’aigua pel municipi
D’altra banda, es demana una presència estable per part del consistori al futur òrgan rector del parc, al·legant la seva relació directa amb el territori protegit i els serveis que hi presta.
ÀUDIO: Josep Maria Vidal assegura que l’Espluga hauria d’estar plenament representada a l’òrgan rector
També defensa una regulació que protegeixi l’entorn, però respecti l’autonomia municipal, el dret al desenvolupament local i la realitat dels habitants i propietaris del territori. Entre les propostes presentades, destaca la petició de fixar la cota mínima del Parc als 500 metres per tal d’excloure conreus, edificacions i serveis municipals que quedarien afectats innecessàriament.
Es demana el reconeixement formal de l’ADF
Es demana el reconeixement formal de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) com a agents col·laboradors essencials per a la gestió, prevenció i sostenibilitat del territori forestal. Altres propostes inclouen la simplificació d’autoritzacions per activitats municipals de baix impacte, la rehabilitació d’edificacions tradicionals, el reconeixement de la compatibilitat de l’activitat agrària, i una regulació clara i inclusiva de l’activitat cinegètica dins els límits del Parc Natural.
Aquesta iniciativa sorgeix a proposta de Junts per l’Espluga, i va ser debatuda a la Junta de Portaveus del passat 22 d’abril, amb el consens de tot el plenari. Les propostes han estat traslladades formalment a la Generalitat de Catalunya dins el termini del procés de participació pública, i s’han compartit també amb altres municipis de l’àmbit, com Montblanc, amb qui s’han trobat punts de coincidència. En cas que les propostes no siguin acceptades l’Ajuntament no descarta presentar al·legacions.