El projecte per a la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades avança cap a la seva fase final. Portarà per nom Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena. Aquest dimecres s’ha obert el procés de participació ciutadana per al decret de protecció especial de l’espai natural, que inclou tant la seva declaració com a parc natural com el Pla de gestió del medi natural i del paisatge. Aquesta fase de participació es tancarà a principis de maig, moment en què s’analitzaran les aportacions ciutadanes abans d’entrar en la fase d’audiència i aprovació definitiva.

El nou parc natural ocuparà 43.700 hectàrees i comprèn 24 municipis repartits entre l’Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. Serà el segon parc natural més gran de Catalunya, darrere del Parc Natural de l’Alt Pirineu. En concret, inclou territoris dels municipis de Prades, Vilanova de Prades, Capafonts, la Febró, Arbolí, l’Albiol, Mont-ral, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vallclara, Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd, la Riba, Alcover, la Selva del Camp, l’Aleixar, Vilaplana, Alforja, Porrera, Cornudella de Montsant i Ulldemolins.

El decret que regula el parc també preveu la creació de dues noves reserves naturals parcials: l’Altiplà dels Motllats i la de Plans – la Vall. A aquestes s’hi sumen espais protegits ja existents, com el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet o la Reserva Natural Parcial del barranc de la Trinitat i del barranc del Titllar, que s’ampliarà per incloure el Tossal de la Baltasana i els seus boscos de roure reboll dels seus vessants sud i oest.

Pel que fa a la biodiversitat, el territori del futur parc alberga més de 4.000 espècies identificades i 95 hàbitats diferents, 19 dels quals són d’interès comunitari europeu. Destaquen els boscos de roure reboll, les pinedes de pinassa i els costers rocosos, hàbitats clau per a espècies com l’àliga cuabarrada, el duc o diverses espècies de ratpenats.

El Parc Natural de les Muntanyes de Prades serà el primer parc de Catalunya que neix amb un Pla de protecció del medi natural i del paisatge aprovat paral·lelament. Aquest pla contempla mesures per a la gestió forestal, la prevenció d’incendis, la regulació de l’activitat turística i la promoció de l’agricultura i la ramaderia tradicionals. El nou marc normatiu garantirà la compatibilitat entre la conservació dels recursos naturals i el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Per assegurar una gestió participativa, es crearà la Junta Rectora del Parc, integrada per la Generalitat, els ajuntaments implicats, les diputacions de Tarragona i Lleida, i representants de sectors econòmics i socials del territori. També es constituirà un Consell Científic i diverses taules de governança per fomentar el debat i la presa de decisions col·lectiva. El PNIN de Poblet, tot i que s’integra en el nou parc natural, manté la seva Junta Rectora.

Amb aquest procediment, el Parc Natural de les Muntanyes de Prades encara el seu darrer tram per a ser una realitat, amb la previsió que s’aprovi definitivament a principis de 2026.