La Conca de Barberà, les Garrigues, la Segarra i el Pallars Sobirà són les comarques amb un pitjor accés als serveis públics. Ho posa en relleu un estudi fet pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, que estudia àmbits com l’educació, la sanitat, la seguretat i la mobilitat i que evidencia que els municipis en risc de despoblació tenen una accessibilitat un 50% inferior a la mitjana.
Pel que fa als serveis sanitaris, l’estudi alerta que els municipis en risc de despoblació tenen un 40% per sota d’accés a la mitjana dels municipis catalans. El document indica que els municipis amb pitjor accés als serveis públics sanitaris se situen a la Segarra, la Conca de Barberà i l’Urgell, tot i que també es detecten problemes al Moianès, el Solsonès, el Pallars Sobirà, el Baix Empordà, les Garrigues i la Noguera.
L’estudi també destaca «una distribució molt diferent» dels serveis de seguretat en funció del tipus, destacant més presència de Bombers i Agents Rurals que a zones més poblades i menys presència de serveis policials o justícia que en grans ciutats. En tot cas, el CTESC constata que els municipis amb menys accessibilitat a serveis de seguretat es troben a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Moianès.
Finalment, l’estudi conclou que els municipis en risc de despoblació tenen un accés als serveis de transport i mobilitat que són un 70% inferior a la mitjana, mentre que la de l’autobús és un 10% més alta que al conjunt del territori.
Un estudi que inclou un miler de municipis
L’informe, fet, durant tres anys, per aquest òrgan consultiu de la Generalitat, format per sindicats, empresaris i agents socials, ha analitzat els serveis que tenen els 947 municipis que hi ha a Catalunya i arriba a la conclusió que els que es troben a la franja que limita entre Lleida i Tarragona i els del Pirineu, en el seu conjunt, són els que surten més malparats.
En aquest sentit, el president del Consell, Toni Mora, ha detallat algunes de les propostes que fan al govern per revertir la situació, com rehabilitar habitatges buits o no tancar ambulatoris.
ÀUDIO: El president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, Toni Mora, parla de l’estudi
Per àmbits, l’estudi arriba a la conclusió que hi ha més desequilibris en el sanitari o de serveis socials que en l’educatiu o el de la mobilitat.