La Festa del Calçot de Valls, celebrada aquest passat cap de setmana, ha marcat, com és habitual, el tret de sortida de la temporada tot i que enguany el producte és encara poc abundant a causa del fred dels darrers mesos que s’ha traduït en un endarreriment de la producció. Tot i que actualment ja hi ha calçots al mercat, s’espera que en un parell de setmanes siguin del tamany adequat, mantenint això sí, la bona qualitat actual.
ÀUDIO: El propietari de la fruiteria Garcia Vicent, Xavier Francesc, assegura que falten un parell de setmanes perquè el producte estigui en el seu punt òptim
En alguns casos en què el producte és de seca no s’espera collita fins finals de febrer. És el cas del productor espluguí Sven Rock, que assegura que en el seu cas la temporada s’avança una mica per les darreres pluges, però que en ser un producte sense aigua de regadiu no estarà a punt fins a finals de mes.
ÀUDIO: El pagès espluguí Sven Rock, explica que diferencia aquests tipus de calçots
Pel que fa als restaurants de la zona, la temporada ja està en marxa. Al ForEvents esperen igualar o superar la temporada passada amb 70.000 calçots servits. Sí que han notat que en els darrers anys, i d’ençà que es va acabar la pandèmia, la tendència de demanar calçots per emportar als restaurants ha caigut en picat.
ÀUDIO: El xef del Restaurant ForEvents, Albert Roig, espera una bona temporada
Productors i botigues especialitzades recomanen reservar el producte amb temps aquestes setmanes, ja que de moment la demanda és superior l’oferta disponible.