El carrer Lluís Carulla i l’entorn del Casal de l’Espluga de Francolí s’han omplert aquest cap de setmana de Fira de Sant Vicenç. Enguany, incorporava algunes petites novetats, que han agradat. La més significativa, a la plaça de l’Església, amb un espai gastronòmic. La idea venia ja de l’any passat.  

L’altre canvi va ser amb la reestructuració del recinte firal que es va alinear en una única artèria comercial per donar més continuïtat entre les parades i la zona d’atraccions. Són, en definitiva, petits ajustos que es van afegint al canvi de rumb dels darrers anys. I és que amb la temàtica del foc es vol dotar de contingut a una fira que ja presumeix de 459 anys de tradició.

Un homenatge a la nissaga de Cal Biel

I també històrica és la trajectòria de la nissaga de forjadors de Cal Biel de l’Espluga que, després de 4 generacions, han rebut l’homenatge del municipi i, en especial, d’altres artesans del ferro de Catalunya. En el marc de la Fira, es va destacar el llegat de la família espluguina des de principis del segle XX. Les obres han fet la volta al món, però el salt de qualitat, de ferrers a artistes, el van fer amb la restauració del Monestir de Poblet. 

I la màxima expressió d’aquest art es va poder veure dissabte a la tarda amb l’exhibició de més d’una dotzena de forjadors vinguts d’arreu de Catalunya. Tots ells, de forma simultània, van elaborar aquest ram de flors que van lliurar a la família de Cal Biel.

La Fira de Sant Vicenç s’inaugurava dissabte al matí amb la vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans. La primera jornada acabava amb el correfoc dels Diables al vespre. Diumenge, segon i últim dia, per donar continuar a més de 4 segles de tradició.