Poques poblacions poden presumir d’encetar la 459a edició d’un esdeveniment. L’Espluga de Francolí ho fa aquest cap de setmana amb la seva Fira de Sant Vicenç, el foc el nostre origen. La vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, l’ha inaugurat aquest migdia des de la plaça 1 d’octubre amb l’encesa del peveter. Una flama per donar continuïtat a quatre segles i mig d’història.
Les parades comercials ja omplen els carrers del municipi. Estem parlant de la travessera de Poblet, la plaça de l’Església i, sobretot, el carrer Lluís Carulla que, vist en perspectiva, ja és un riu de persones que recorren el recinte amunt i avall. De fet, aquest 2025 el recorregut enfila aquest carrer fins al Casal i les parades connecten directament amb l’espai de les atraccions, ja que s’han eliminat els punts de venda d’alguns carrers adjacents al Lluís Carulla.
ÀUDIO: La vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, parla de la fira
Gastronomia i forjadors



La gran novetat és gastronòmica perquè diversos joves productors s’han associat per obrir un nou espai amb vins i cerveses artesanes. «Sense filtres» pretén ser un espai de trobada i degustacions a la plaça de l’Església, que vol guanyar més centralitat a la fira.
ÀUDIO: Sara Pere, regidora de Comerç de l’Espluga, explica les novetats
Hi haurà música a l’hora del vermut i també al vespre. Aquest dissabte a la tarda, però, el que ressonarà de valent són els cops de diversos forjadors catalans que comparteixen una jornada d’homenatge a la nissaga espluguina de Cal Biel. Els actes dels Amics de la Forja de Catalunya ja han començat aquest dissabte al matí al Museu Terra amb diverses ponències i clouran al vespre amb la creació d’una obra conjunta a la plaça de l’Església per valorar la petjada dels artistes espluguins.

