La sembra de l’All de Belltall s’ha endarrerit aquesta temporada, arrancant a finals de desembre a causa de les pluges i gelades presents durant finals de novembre i bona part de desembre que no van permetre treballar la terra abans. Tot i això, l’Agrupació de Productors d’All de Belltall assegura que es troben dins de les dates habituals de producció i això no alterarà els tempos, com la Festa de l’All, que es farà el 3 d’agost.
Enguany destaca la plantació d’un miler de forcs, una xifra alta en comparació amb els anys anteriors, ja que són 300 forcs més que l’any 2024. Això es deu en bona part al ple funcionament de l’Espai Test, un projecte que permet a un agricultor, en aquest cas l’espluguí Sven Rock, plantar alls cedits per l’Agrupació en terrenys també cedits. D’aquesta manera només amb aquest mètode s’han plantat 38 forcs a Belltall i una quinzena a l’Espluga de Francolí.
ÀUDIO: La presidenta de l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, Montse Sánchez, explica la importància de l’Espai Test
S’espera també que els alls plantats a l’Espluga, amb característiques similars als de Belltall, puguin dur l’etiqueta d’All de Belltall enguany, si així ho certifica la Fundació Miquel Agustí.
ÀUDIO: El productor espluguí Sven Rock, parla de les diferències entre les diverses plantacions
Pel que fa a la Fundació, s’ha pogut extreure que la plantació d’all entre octubre i febrer manté característiques molt similars i que l’all d’aquesta varietat pot créixer en bones condicions en altres territoris, com és el cas de l’Espluga de Francolí. De cara al futur s’estudia poder sanejar l’All de Belltall, ja que al llarg de l’any ha anat patint modificacions.