L’Espluga Audiovisual presenta aquest dissabte al matí el seu segon documental de producció pròpia. Després del primer dedicat a la història de l’EFMR, en aquest nou projecte es fixa en com s’han viscut els darrers anys de sequera a l’Espluga de Francolí. El documental es titula «El poble de l’aigua» i es podrà veure, per primera vegada, aquest dissabte a les 12 del migdia al Museu Terra.
L’acte serà obert a tot el públic. A més de la projecció, també hi haurà un breu col·loqui amb Joan Pallissé, qui va ser director del Servei Meterològic de Catalunya i director general de Medi Natural de la Generalitat.
«El poble de l’aigua» parteix de la situació de sequera dels darrers tres anys, principalment, però també mira al passat del municipi, sempre associat a la disponibilitat de l’aigua i als episodis extrems, ja sigui per l’escassetat o per les fortes riuades. Així, durant uns 45 minuts, la projecció explica les principals restriccions, com els talls diaris en el subministrament d’aigua.
També es fixa en la necessitat d’aportar aigua amb camions cisterna, les derivades polítiques i els impactes econòmics en sectors com el de la pagesia. Descriu, doncs, tot aquest periple fins a l’arribada de l’aigua de l’Ebre amb la canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona.
Es tracta d’un projecte impulsat per l’Espluga Audiovisual, amb els espluguins Josep Morató i Gerard Bosch al capdavant, i en col·laboració amb la productora local GR Visual i el també espluguí Pau Griñó. Hi han donat suport d’institucions com la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de l’Espluga o el Museu Terra.