A partir d’aquest diumenge 24 de novembre ja es podran aconseguir les entrades per les 12 representacions del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí, dels dies 26, 27 i 28 de desembre de 2024, en l’any del 60è aniversari de la primera representació d’un pessebre vivent a la vila. Les entrades estaran disponibles, fins a completar aforament (no hi haurà taquilla), als webs www.pessebredelespluga.com i www.pessebresvivents.cat i a l’Oficina de Turisme de l’Espluga (en efectiu).
Aquest any el donatiu per l’entrada (no retornable) és de 10€ (8€ els infants de 6 a 12 anys i persones amb discapacitat acreditada). Els menors de 5 anys no necessiten entrada. Amb el donatiu s’obsequia el visitant amb un 2×1 al Museu del Pessebre de Catalunya, al Museu Terra, a les coves de l’Espluga, a la fassina Balanyà i a la Ruta Templera i Hospitalera, a més de la botifarra negra de l’Espluga i el pa torrat, al final del recorregut.
En l’última edició biennal, el 2022, el Pessebre de l’Espluga va exhaurir les 3.000 entrades disponibles dies abans de les representacions, estrenant un nou sistema d’accessos que va evitar les cues i aglomeracions. Aquest any, novament, els visitants es congregaran a l’església vella de sant Miquel, on s’aglutinarà el grup, es donaran les instruccions i, de forma guiada, iniciaran el recorregut pel centre històric de la vila, on enguany fa 15 anys va començar a representar-se l’actual format de pessebre vivent. També es comptarà amb la possibilitat d’escoltar l’audioguia estrenada fa dos anys.
60 anys de la primera representació
L’any 1964, a la caseta del Bou, on s’estava construint el Casal de l’Espluga, un grup d’espluguins encapçalats per Fernando Martí va representar el primer pessebre vivent de l’Espluga, el tercer de Catalunya després del de Castell d’Aro (1959) i el de Corbera de Llobregat (1962), inspirats tots pel Pessebre Vivent d’Engordany (Andorra), de 1955. El 1967 va traslladar-se a la cova de la Font Major, i durant els anys 80 i 90, a l’escola de les germanes vedrunes.
El 2009 va començar a representar-se als baixos de la rectoria i el 2011 ja es va estendre pels carrers del Capuig i el Castell, al centre històric, recuperant cases i espais abandonats que des d’aquest 2024 són visitables durant tot l’any amb la ruta pels espais del Pessebre.