Les pluges dels darrers mesos s’han traduït en clarobscurs per la collita d’oli a la Conca de Barberà. El molí de la cooperativa de l’Espluga de Francolí ja ha començat a funcionar a ple rendiment i ho fa rebent grans quantitats d’olives però amb la previsió d’un rendiment més baix que anys anteriors.
ÀUDIO: El gerent de la Cooperativa Agrícola de la Conca, Josep Maria Civit, detalla la situació d’enguany
Les olives no han tingut temps de processar l’aigua dels darrers mesos i es preveu que el rendiment se situï sobre un 15%, quan anys anteriors havia superat el 20%. A més, tot i que la Conca és de les comarques més tardanes a collir, s’ha hagut d’avançar el procés perquè els arbres estaven tan carregats que el fruit havia començat a caure, el que ha donat com a resultat un oli més picant i afruitat.
ÀUDIO: El propietari de finques d’olivers a l’Espluga i Vilaverd, Xavier Torrell, explica que ha sigut una collita avançada
Els pagesos de la zona creuen que els resultats seran superiors als últims anys, però que el canvi climàtic continua comportant pèrdues de fins a la meitat de la collita en alguns casos.
ÀUDIO: El propietari d’una finca a Vilaverd, Anton Torrell, espera una collita més positiva que l’any anterior