L’ACA està estudiant de quina manera reduir el risc d’inundacions i l’experiència de fa 5 anys hi pot ajudar. El riu Francolí, en un futur, eixamplarà la llera als primers trams i substituirà plantes invasores per espècies pròpies dels boscos de ribera. Amb tota probabilitat, seran només algunes de les actuacions que executarà l’Agència Catalana de l’Aigua al riu Francolí i també al riu Sec. Segurament, s’adoptaran altres canvis.

Preparar-se per futures riuades

És l’interrogant que intenta respondre l’Agència Catalana de l’Aigua. En el punt de mira el tram més afectat el 2019, entre Vimbodí i Montblanc, i tot amb la pretensió d’explorar de quina manera es pot transformar el riu per reduir el risc d’inundacions i els possibles danys. Fa 5 anys es va demostrar que els punts més conflictius són allà on l’aigua topa amb les infraestructures humanes.

L’estudi de l’ACA vol renaturalitzar el riu i donar-li l’espai necessari. S’analitzarà, doncs, en quins punts la llera hauria de ser més ampla i, possiblement, caldrà modificar els límits d’inundabilitat. L’aiguat del 2019 i els anteriors ens criden a prendre consciència dels riscos.

Construccions, vegetació i riu

La intenció és que les plantes invasores, com la canya americana, se substitueixin per espècies autòctones més resistents i que no taponin els ponts. Això sí, l’estudi tampoc obviarà que el 2019 l’increment dels danys va ser causat, en bona part, per l’arrossegament de 43.000 arbres.

El Francolí del futur també haurà de complir amb els valors ecològics que defineix la normativa europea. També hi podrà dir la seva la població dels tres municipis, a través de sessions participatives, com la d’aquest dimecres a l’Espluga de Francolí.

Les conclusions es coneixeran durant el primer trimestre de l’any vinent i, des de llavors, s’iniciarà la redacció del projecte executiu per materialitzar les actuacions. Es compta amb un pressupost d’1,8 milions d’euros.