Del 24 d’octubre fins al 24 de gener es podrà visitar a l’Abadia de Santa Maria de Poblet una exposició sobre el mecenatge arquitectònic de la família Gil i l’arquitecte Ramon Sala. L’exposició mostra com la recerca és un pont de coneixement entre universitat i societat. L’any 1997 la Universitat Politècnica de Catalunya va dipositar a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) els resultats d’investigacions fetes sobre formes urbanes on es parla o s’ha parlat el català.
Aquesta exposició, que s’inaugurarà el dia 24 d’octubre, és una versió reduïda de la mostra itinerant del fons Forma Urbana Catalana (UPC-ANC). Viatja per ajuntaments i entitats des que el fons va ingressar a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Es podrà visitar de dilluns a dissabte de les 10 fins a 2/4 d’una i de les 3 de la tarda fins a 2/4 de 7 i els diumenges i festius de les 2/4 d’11 fins a 2/4 d’una i de les 3 fins a les 6 de la tarda.
El mecenatge de la família Gil i Vimbodí i Poblet
Enguany l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet ha subvencionat un estudi per la recuperació d’un tros de teixit urbà situat a l’antic Portal de Lleida de Vimbodí. El mecenatge de la família Gil és més conegut per la donació que van fer de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona (1892) i de l’Observatori de l’Ebre a Tortosa (1904). Amb la complicitat de l’arquitecte Ramon Salas a Poblet; Riudabella i Vimbodí els Gil, van transformar l’any 1902 la construcció d’un antic molí d’oli de Poblet en un nou centre escolar, a l’entorn urbà de l’antic portal.
La família ha donat recentment la finca a l’Ajuntament amb la finalitat de rehabilitar-la per activitats artístiques i culturals, algunes de les quals ja s’havien fet dins de la mateixa finca del centre escolar. El mecenatge arquitectònic dels Gil des de París s’ha de situar en el mecenatge de les arts i de la ciència que es feia a Catalunya des de finals del segle XIX a les primeres dècades del segle XX.