El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí inaugurarà el proper dissabte 20 de juliol a les 7 de la tarda una ruta senyalitzada pel centre històric de la vila, que recorrerà, durant tot l’any, els espais del Pessebre Vivent actual: un conjunt de cases i espais abandonats que l’entitat ha recuperat des de 2009 per representar-hi les escenes del naixement de Jesús i la vida dels jueus.

Aquest 2024 coincideix amb el 60è aniversari del primer pessebre vivent espluguí, que es va representar el Nadal de 1964 a la caseta del Bou, als terrenys on s’estava a punt d’inaugurar el Casal de l’Espluga, primera entitat organitzadora dels pessebres vivents, fins al 1977. 

En total s’han habilitat una desena de punts d’interès, iniciant la ruta al revés del recorregut habitual del pessebre: pels baixos medievals de la Rectoria, al costat de l’església vella, on hi ha la recreació de la casa de Natzaret i la sinagoga, el pou del rector, el taller del carreter, el ferrer i el cadiraire, al carrer Abadia.

Al carrer de Ponç Hug de Cervera i dels Ametllers, pot visitar-se i activar la il·luminació del taller del ceramista i l’hort i corral de les Quitèries, a més de visitar la balma del naixement i la font del Castell. Al Capuig, destaquen espais d’interès com la casa del boter i celler a cal Sanjoan o l’Hostal de Betllem, a Cal Forès, a més de fotografies gegants al carrer dels Penitents, Templaris i del Mig.

La ruta es podrà fer de forma autònoma, començant al carreró de l’església vella, seguint les indicacions plafons, i amb l’ajuda dels codis QR a través dels quals es podrà accedir a l’audioguia del pessebre amb imatges audiovisuals. També hi haurà disponible una versió en castellà i en anglès de la guia de la ruta, pensant en el turisme que visita el nucli antic de la població. 

La Diputació de Tarragona ha subvencionat el projecte amb 2.703,50€ per tal de finançar la instal·lació d’un sistema d’il·luminació de les escenes visibles des de l’exterior, i tota la senyalització dels punts d’interès. En destaca la col·locació de fotografies gegants del pessebre vivent en finestres i portes tapiades del barri del barri del Capuig. El projecte també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí