Un xop plantat en mig de la plaça de la Vila de l’Espluga de Francolí donarà la benvinguda a la Festa Major el proper 25 de juliol. Un acte que recupera una tradició de 1868, quan es plantava un arbre des de l’1 de maig fins a la Festa Major, com a protesta revolucionària. En aquest cas s’ha elegit un xop, que es tallarà del mateix riu Francolí, com a reclam de la situació actual de sequera.

ÀUDIO: El representant de la comissió de la plantada del xop, Arnau Roig, detalla aquesta recuperació

L’encarregat de tallar-lo serà el pastor de les Ovelles Esgarriades, en aquest cas Jaume Flor. L’acte es farà al riu sec, amb una destral i de forma manual. Una trentena de portadors s’encarregaran de traslladar el xop, tallat amb destral, fins a la plaça Montserrat Canals. Allà es farà un sopar amb les entitats i el consistori al Jardí dels Francolins.

ÀUDIO: La regidora de Festes de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, destaca aquest sopar d’entitats

En acabar arrencarà l’anomenada Aixecada. Des de la plaça Montserrat Canals, s’iniciarà una cercavila nocturna per anar fins a la plaça de la Vila. El recorregut passarà per la plaça Montserrat Canals, carrer Joan Maragall, plaça de l’1 d’octubre, carrer Lluís Carulla, travessera de Poblet, carrer Torres Jordi i plaça de la Vila. Un cop s’arribi a la plaça de l’Ajuntament, es durà a terme la plantada del xop, seguit d’una ballada amb la participació de totes les entitats de cultura popular del poble. L’acte culminarà amb l’actuació del grup de música tradicional Escornafolk.

Tots els portadors aniran vestits de forma tradicional amb vetades, pantalons negres, camisa blanca i barretina musca. En acabar se servirà una beguda preparada per l’ocasió a tots els assistents.

Actualment, encara no hi ha un pla definit per la seva retirada.

La història de la plantada del xop

El municipi té una llarga història de reivindicació i simbolisme al voltant de la plantada del xop. Els orígens d’aquesta festa es remunten a l’acte d’adhesió a la revolta de 1868, quan es va donar el nom de plaça del Progrés a l’actual plaça de l’Església i es va plantar l’Arbre de la Llibertat, un xop, el 1870. Aquest símbol, importat dels Estats Units durant la Revolució Francesa, es va estendre per Europa a partir de les revoltes liberals de 1830 i 1848, arribant a Catalunya amb la revolució de 1868. La presència de l’arbre simbolitzava valors de llibertat i igualtat. A l’Espluga, aquestes tensions van ser tan fortes que el vicari general de l’arquebisbat de Tarragona es va negar a consagrar l’Església Nova l’any 1871.

ÀUDIO: Arnau Roig parla de la història de la plantada del xop