Les varietats dialectals del català es trobaran aquesta tardor a l’Espluga de Francolí. Concretament, ho faran el 27, 28 i 29 de setembre com a part de la primera edició del ‘Posa-hi tu l’accent’, un festival per conèixer els diferents parlars de la terra des del vessant filològic, literari, pedagògic, comercial, musical i periodístic. 

ÀUDIO: El coordinador del Festival, Òscar Palau, explica l’objectiu d’aquest festival

Una proposta que neix des del Casal de l’Espluga i arran del llibre ‘El Penyic al Perxe’, un estudi sobre el parlar espluguí editat el 2021 que ha continuat des de llavors amb diverses activitats de difusió. A més, en ser un territori amb parlar de transició, l’Espluga es converteix en un punt central per acollir dialectes de tots els països catalans.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, assegura que és un espai on conflueixen els dialectes

ÀUDIO: El president del Casal de l’Espluga de Francolí, Ramon Amigó, recorda el compromís de l’entitat amb la llengua

El ‘Posa-hi tu l’accent’ tindrà com a tronc central sis grans blocs de ponències i taules rodones. S’iniciarà el divendres 27 a la tarda, amb un apartat filològic que servirà com a justificació del festival i que tindrà el catedràtic i prestigiós dialectòleg Joan Veny com a convidat principal. Dissabte hi haurà quatre grans blocs més, amb aproximacions des del punt de vista pedagògic, literari, promocional i musical, i diumenge al matí tancarà el bloc periodístic.

Tot plegat s’amanirà amb actes més lúdics, com una obra de teatre divendres a la nit, un concert dissabte amb Roger Mas i Joan Reig o un acte de cloenda diumenge amb un format audiovisual i més interactiu, on també es llegirà un manifest final. Igualment, hi haurà activitats complementàries com tallers, visites guiades o un espai per a la venda de llibres i marxandatge.

ÀUDIO: El cantautor Roger Mas parla en pro de les varietats dialectals

ÀUDIO: El músic Joan Reig defensa la llengua com a mitjà per transmetre les seves cançons

El Festival es farà l’última setmana de setembre (Imatge: Laia Molné)

Un concurs pels més joves

Com a prèvia, també s’organitzarà un concurs televisiu en què intervindran, amb preguntes i proves sobre l’àmbit dialectal, els alumnes de segon d’ESO de tots els instituts de la Conca de Barberà.

ÀUDIO: La membre de l’organització, Elisenda Rosell, desgrana aquesta proposta

L’organització ha posat en marxa avui el web www.posahitulaccent.cat, on recull tota la informació sobre el festival i que anirà actualitzant a mesura que es confirmin els ponents i es concretin totes les activitats paral·leles previstes. En el mateix portal s’ha obert un apartat d’inscripcions, que donaran dret a un diploma acreditatiu, els dinars de dissabte i diumenge a càrrec de l’organització, l’entrada gratuïta per al concert i l’obra de teatre -que seran els únics actes de pagament per al públic en general-, obsequis amb el marxandatge oficial, entrades per a visites culturals i descomptes en allotjaments de la zona.

El festival compta amb el suport econòmic i logístic de les principals institucions i entitats de defensa de la llengua i la cultura, com la Generalitat de Catalunya, Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner, la URV, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de l’Espluga, a més de la Fundació Carulla.