Aquest divendres 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua en un moment en què la situació és tensa a tot el territori amb una sequera permanent i amb falta d’aquest recurs tan preuat. Un dels municipis més afectats és l’Espluga de Francolí on ja fa un any i 7 mesos que hi ha talls diaris que afecten tota la població. En aquests temps la mesura ha anat minvant i creixent, però des del novembre de 2023 es manté en 14 hores, de 8 de la tarda a 10 del matí.
ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, fa balanç de la situació actual de l’aigua
Tot i aquesta mesura que ja s’ha convertit en habitual per als espluguins, l’aigua no és suficient i des de l’inici dels talls s’estan aportant camions cisterna des de Montblanc. Per comparar les xifres, durant el 2023 es van fer arribar 3.842 camions amb un cost total de 846.945€ i en els tres mesos que portem de 2024 ja s’ha fet ús de 897 camions i una despesa de 156.812€, per la qual cosa les xifres deixen entreveure que no hi ha hagut cap millora en la situació.
Per pair aquest important forat a les arques municipals aquest mes de febrer es van tornar a apujar les taxes d’aigua i clavegueram, una mesura que se suma a la remodelació de la tarifa de l’aigua que es va dur a terme l’estiu passat amb la intenció d’actualitzar els preus d’aquest servei. També s’ha redactat una ordenança que regula els usos d’aigua en situació de sequera i una altra per garantir noves construccions més sostenibles i s’estan estudiant els comptadors del veïnat per denunciar casos d’irregularitat.
ÀUDIO: Josep Maria Vidal espera acabar el 2024 amb una millor situació al municipi
Les obres del CAT, una realitat
Una de les peces més esperades d’aquest trencaclosques és l’arribada de l’aigua del CAT, que van arrancar a finals de febrer i que actualment es troben al 2%. Per celebrar aquest pas, el president del govern, Pere Aragonès, va visitar el municipi per donar el tret de sortida a les obres, les quals es preveu que estiguin completades a l’estiu. Ara, l’Ajuntament i el Consorci d’Aigües de Tarragona estudien un augment de la capacitat contractada, ja que el topall es va fixar fa 20 anys i actualment la necessitat és molt superior.
Les altres obres de gran importància que s’estan executant actualment són les de la urbanització Carreras, actualment completades en un 51% i que també han de ser una realitat de cara a l’estiu, amb una renovació de quasi 4 quilòmetres de canonades de fibrociment i plàstic. Un cop acabades es preveu poder continuar amb obres de les mateixes característiques a la urbanització del Casal. A més, s’estan buscant noves línies de subvenció per impulsar la lectura telemàtica de comptadors i la digitalització de la lectura de l’aigua.
A part d’aquests projectes durant l’últim any s’han fet canvi de vàlvules i reducció de la pressió per disminuir les fuites d’aigua i la construcció d’un nou pou al parc del Garber el qual ja està connectat de forma estable i aporta l’equivalent a 4 camions cisterna diaris. També s’estudia la construcció d’entre un i tres nous pous a la finca del Fartet i la connexió a un pou privat del Garber.