La celebració dels 400 anys de la mort del Rector de Vallfogona arribarà al seu punt culminant aquest 2 de setembre amb un acte creat per l’ocasió on tot el municipi de Vallfogona es convertirà en escenari d’un espectacle únic amb el qual es vol ressaltar, no només la imatge del poeta, sinó també del propi poble. L’acte, que estava pensat per unes 600 persones, ja ha hagut de tancar les portes amb més de 900 participants apuntats.

ÀUDIO: El membre de la Comissió de l’Any Rector de Vallfogona, Modest Corbera, assegura que ja han omplert totes les places disponibles

Els participants es trobaran a 2/4 de 10 al Mirador del rector on es projectarà un muntatge audiovisual-mapping-làser sobre Vallfogona i el Rector que tindrà com a fons les cases del poble i els boscos de l’entorn. El muntatge ha estat realitzat per l’empresa Calidos, de Tàrrega, que va ser l’encarregada de l’audiovisual sobre les imatges romàniques de Sant Climent de Taüll.

A continuació comença un itinerari per diferents espais del poble on tindran lloc diverses accions relacionades amb el Rector i la història de Vallfogona: Espai vida quotidiana; Espai llegenda; Espai intergeneracional i Espai Gaudí. Aquest últim espai és un dels més destacats, ja que es recrearan de manera virtual, en una pantalla de vint metres de llarg, les carrosses dissenyades per Antoni Gaudí per l’homenatge al poeta l’any 1879. En tots els espais hi participarà gent del municipi. En total més de 60 voluntaris han treballat per fer realitat aquest acte.

ÀUDIO: Modest Corbera parla de la implicació dels veïns de Vallfogona

Quatre carrosses que no van arribar a veure la llum

Les carrosses les va dissenyar un jove Gaudí de 27 anys que acabava d’obtenir el títol d’arquitecte i que encara no havia fet cap projecte arquitectònic. Ho va fer com a part de l’homenatge al Rector que es va organitzar el 2 de setembre de 1879. Per diferents motius, les carrosses no es van poder realitzar en el seu moment, però se n’han conservat els originals. Tres dels dibuixos són una al·legoria de les feines del camp característiques de Vallfogona: la sega, la verema i la recollida de les olives, i un quart dibuix era el ‘carro triomfal’ que tancava la processó amb un bust del Rector. 

L’acte d’homenatge finalitzarà a la plaça de l’Església on hi haurà un seguit d’accions sorpresa pels assistents.  Hi tindrà un protagonisme especial el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que farà un homenatge al Rector amb peces creades per l’ocasió.