Aquest cap de setmana es va celebrar el 46è Certamen Literari del Casal de l’Espluga de Francolí, convertint-se en el més premiat fins al moment amb un total de 50 guanyadors i 3.475 euros en premis. La jornada es va celebrar a l’interior de l’auditori Carulla Font per la possibilitat de pluja, el que va fer que s’omplís l’espai, deixant part del públic fora per falta d’aforament.

Enguany, com a novetat, es va fer entrega d’11 accèssits especials per obres que feien ús de paraules espluguines com a part del projecte ‘El Penyic al Perxe’ amb premis per Roger Carayol, Ayman Cherouite, Douae Doubi, Myreia Gajete, Cèlia Griñó, Clàudia Vives, Alèxia Roig, Arnau Asensio, Dylan Rens, Ibet Ràfols i Arlet Fabregat.

Un total de 50 premiats en les diferents categories

D’altra banda, es van mantenir els habituals premis. Àngel Fabregat va guanyar el 42è Premi de Poesia Mossèn Ramon Muntanyola amb ‘Un Bres de Silenci’. Albert Garcia va guanyar el 44è Premi de Narrativa El Francolí amb ‘La Juguesca’. El 28è premi per la sostenibilitat del Museu de la Vida Rural va quedar desert i el 9è premi Final de Grau o Màster Eusebi Majós va ser per Pere Prats amb el treball ‘L’art com a lluita contra l’oblit: Una relectura estètica de l’obra de Josep Pla’.

Com és habitual es van repartir els premis juvenils Ajuntament de l’Espluga on van destacar Gerard Trullols, Xavier Olivé i Berta Garcia entre els alumnes de primer cicle d’ESO; Erick Moldovan, Awen de Cacqueray, Gerard Bel i Queralt Abril de segon cicle de l’ESO; Adriana Trullols, Laia Creus i Paula Vilella entre els alumnes de Batxillerat i Berta Imalahi, Laia Creus i Mariona Griñó pels seus treballs de recerca.

Els premis Ferrovell van comptar amb Pol Martí, Pol Pérez i Abel Tarés com a guanyadors entre els infants nascuts l’any 2011; Arnau Trullols, Arnau Ruau i Arnau Farran pels nascuts l’any 2012; Daniel Andechaga, Valentina Romero i Elna Pàmies pels nascuts l’any 2013 i Albert Baradahan, Rut Carreras, Ona Bonet i Biel Gort entre els nascuts l’any 2014. També es va fer entrega de premis als treballs en grup ‘Les Eines’ dels alumnes de 5 i 6è de l’Escola Martí Poch, ‘Apadrinem els arbres de l’escola’ dels alumnes de 3r de l’Escola Martí Poch i ‘Bestiolari’ dels alumnes de 2n de l’Escola Martí Poch.

Finalment, es va fer entrega dels premis ‘Maria Angels Ollè’ amb Abel Navarro, Guim Siles, Chloe Rens i JÚlia Arenas com a guanyadors dels alumnes nascuts l’any 2015 i Roc Torres, Pau Vendrell i Bruna Altarriba com alumnes guanyadors nascuts l’any 2016.