El Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí ha acollit aquest divendres a la tarda l’estrena del documental «A cavall dels temps», la primera producció en mostrar els gravats d’art rupestre i figuratiu descoberts per l’arquòleg Josep Maria Vergès Bosch a la Cova de la Font Major de l’Espluga l’any 2019. La presentació ha comptat amb l’assistència del productor Paco Poch i dels codirectors, Marcel·lí Parés i Alfons Par, entre altres convidats.

‘A Cavall dels Temps’ és el primer documental que il·lustra els gravats trobats a les coves de l’Espluga de Francolí l’any 2019. Els directors Marcel·lí Pares i Alfonso Par van gravar juntament amb la producció de Paco Poch i Mercè Batalla aquest documental que té com a protagonista la troballa de més de 300 gravats, descoberta fa menys de 4 anys a l’Espluga de Francolí.

ÀUDIO: El productor del documental, Paco Poch, explica el perquè d’aquest títol

Després d’un parell de setmanes de gravacions a l’Espluga de Francolí i altres localitzacions del territori com el Molí del Salt o el Museu Comarcal de la Conca de Barberà el documental s’ha estrenat aquest divendres en exclusiva al Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí en una sessió gratuïta i oberta a tota la població.

El film té l’objectiu d’explicar al públic la troballa d’una forma senzilla i il·lustrativa. Per fer-ho s’ha comptat amb tot de professionals de la comarca i el territori com l’arpista espluguina Anna Amigó, els membres de Drac Actiu i l’historiador Antoni Carreras, entre d’altres. També s’hi veuen representats membres de l’IPHES com Josep Maria Vergés, Manel Vaquero, Ivan Cots o Ramon Viñas. Així com la presentació a càrrec de la comunicadora Txell Bonet.

La sequera, un inconvenient per les gravacions

El principal problema que l’equip es va trobar durant el rodatge del film va ser la falta d’aigua a l’anomenada sala del Llac, on l’aigua, una de les característiques principals, havia desaparegut a causa de la sequera. L’equip va plantejar omplir la sala amb aigua externa, però va descartar la idea. Al documental es poden veure unes imatges gravades pel membre de Drac Actiu, Gonzalo Gil, on es pot apreciar l’estat habitual de la sala.

ÀUDIO: Paco Poch explica la problemàtica amb la sala del Llac

El documental ha comptat amb les aportacions d’institucions com la Diputació de Tarragona o la Generalitat de Catalunya i es podrà veure pròximament a TV3. Després d’això el documental serà cedit a les institucions per poder fer un ús públic i mostrar-lo als visitants.

ÀUDIO: Paco Poch assegura que el documental té una finalitat educativa