Després de les pluges de les últimes setmanes sembla que l’estat de sequera no ha variat i molts municipis de la Conca de Barberà es troben ja en estat d’excepcionalitat, és el cas de l’Espluga de Francolí o Vimbodí i Poblet. Altres municipis de la comarca, com Montblanc, es troben en fase de prealerta, però passaran a alerta durant la setmana vinent.

Bona part dels municipis de la Baixa Segarra, que es troben inclosos en la Confederación Hidrográfica de l’Ebro i, per tant, no són competència de la Generalitat, també es troben en un estat de «sequera prolongada».

Alguns municipis estaven a l’espera d’aplicar les restriccions segons els resultats de les últimes pluges, però la situació sembla no haver millorat. A tall d’exemple, a Vimbodí i Poblet l’embassament no arriba actualment a la meitat de reserva que ara fa un any.

ÀUDIO: L’alcalde en funcions de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, detalla la situació actual

Prohibit omplir piscines privades

Els municipis en fase d’excepcionalitat tenen prohibit omplir piscines privades. A l’Espluga de Francolí per exemple es revisaran els comptadors dels usuaris privats per assegurar que no es fa un ús inadequat de l’aigua i en cas de ser necessari es multarà als usuaris.

ÀUDIO: L’alcalde en funcions de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, assegura que prendran represalies en cas de ser necessari

També queda prohibit l’ús de regadiu si no és per supervivència de la vegetació i l’ús de rentadors de vehicles si no fan ús d’un sistema de reutilització d’aigua.

La piscina de l’Espluga es podrà obrir gràcies a l’aigua del pou de les Comes (Imatge: Pep Morató)

Reobertura de piscines municipals

Tot i la prohibició d’omplir piscines privades, les municipals si ho podran fer seguin certs paràmetres. Per exemple, a l’Espluga de Francolí s’ha fet ús de l’aigua buidada pel regadiu municipal, ja que cal fer unes petites reparacions. La piscina es reomplirà amb l’aigua del pou de les Comes, ja que aquesta no és potable, però sí que es pot utilitzar per a aquesta finalitat.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal parla de l’actuació a la piscina municipal

Altres municipis han reutilitzat l’aigua d’anys anteriors o han omplert la piscina abans de les restriccions més severes.