Prenent com a model 7 motius semicirculars gravats en una placa d’esquist del jaciment del Molí del Salt els investigadors de l’IPHES-CERCA, juntament amb una dotzena d’estudiants del Màster Interuniversitari en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili, han reconstruït experimentalment una d’aquestes cabanes, utilitzant les tècniques i els materials vegetals similars.

L’any 2013 es va trobar en aquest jaciment de Vimbodí i Poblet una peça d’art moble molt singular en un nivell del Paleolític Superior amb una cronologia compresa entre els 13.000 i els 14.000 anys on es veien aquests 7 motius que es van extreure que representaves cabanes d’un campament de caçadors-recol·lectors, la primera d’aquestes característiques que es documenta.

Anys després de la descoberta, s’ha volgut fer realitat una d’aquestes cabanes. Aquesta activitat s’emmarca en el projecte FLAHME, dirigit per Andrés Robledo, investigador postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND i que ha comptat amb l’assessorament d’Ethel Allue, Josep Maria Vergès i Manuel Vaquero, investigadors de l’IPHES i professors de la URV i l’ajuda de Susana Alonso i Claudia Speciale.