Les ‘Rutes Artesanes de Catalunya’ és un projecte de la Generalitat que pretén mostrar el treball que fan artesans d’arreu de Catalunya. Per fer-ho s’han creat 9 rutes, una d’elles al Camp de Tarragona amb punt de sortida a Salou i que s’estén per tota la demarcació. Un dels punts destacats d’aquest recorregut és la Conca de Barberà on s’hi veu representat l’alabastre de Sarral, el vidre de Vimbodí i Poblet o la ceràmica de Montblanc.

ÀUDIO: La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, Agnès Russiñol, explica el projecte

El recorregut es pot fer en una o més jornades i compren els municipis de Salou, Santes Creus, Sarral, Montblanc i Vimbodí i Poblet, fent parada en dos dels monuments de la ruta del Cister com són el Reial Monestir de Santes Creus i el Monestir de Poblet. De Sarral es destaca l’ofici de l’alabastre, de Vimbodí i Poblet el Museu del Vidre i la Fira del Vitrum i de Montblanc el Festival Terrània i el Museu del Pessebre.

ÀUDIO: El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, recorda el recorregut de la ruta

El projecte s’ha presentat al Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet (Imatge: Laia Molné)

El projecte compta amb uns vídeos promocionals d’una durada aproximada de deu minuts protagonitzats per la Gina, una jove que recorre el territori descobrint l’artesania, la tradició i la riquesa cultural.

ÀUDIO: El responsable d’internacionalització i cultura del Centre d’Artesanies de Catalunya, David Places, detalla l’apartat publicitari del projecte

Vimbodí ha estat l’encarregat de rebre avui la presentació d’aquest projecte a la comarca. Segons l’alcalde del municipi, aquest projecte serà un impuls per donar a conèixer els productes d’artesania de la zona.

ÀUDIO: L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, espera que la proposta ajudi a visualitzar l’artesania al territori

Els nou recorreguts estan pensats per fer-los en família, en parella o a títol individual, de manera completa o per etapes. I inclouen museus, exposicions, visites guiades i activitats per a totes les edats. Són una forma propera de conèixer les interioritats dels oficis artesans del nostre país i fer turisme.

Un carnet pels artesans

El projecte també contempla la creació d’un carnet pels artesans i artesanes que ajuda a acreditar i reconèixer el seu treball i que ofereix un conjunt de serveis i facilitats com descomptes per visitar museus o per materials o serveis professionals. Actualment, són 506 els artesans del Camp de Tarragona que compten amb aquest carnet.

ÀUDIO: Agnès Russiñol, desglossa la proposta del carnet d’artesà