L’equip de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) torna un any més a treballar en l’excavació del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet. Unes tasques que prenen rellevància enguany després de la trobada, durant l’última temporada, d’una mandíbula humana pertanyent a un infant d’uns 4-5 anys d’edat amb una cronologia datada de fa 15.000 anys. Un fòssil que es va convertir en el més antic de característiques humanes trobat fins ara al sud de Catalunya.

La peça està actualment en procés d’estudi per establir la relació amb altres poblacions contemporànies, així com amb poblacions anteriors i posteriors. És per això que les excavacions d’enguany prenen rellevància i poden ser claus per establir o descartar algunes de les teories presentades. Tot i que fins al moment s’havia parlat del jaciment com un abric habitat per caçadors-recol·lectors nòmades, no es descarta l’existència d’una estructura funerària, ja que les restes trobades estaven col·locades en una posició típica d’un ritual funerari.

Per comprovar o descartar aquestes teories, durant aquesta campanya es treballarà en l’extensió del nivell B2, el més antic de la seqüència estratigràfica on es va trobar la peça en qüestió. En aquest sentit, els investigadors es mostren esperançats que puguin aparèixer més restes humanes d’aquest mateix individu. Paral·lelament, es continuarà amb l’excavació i delimitació de l’estructura de pedres associada a la mandíbula humana per tal de determinar si, efectivament, es tracta d’una estructura funerària.

La troballa s’ha trobat al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet (Imatge: Laia Molné)