A falta d’uns mesos per la collita del cereal els productors ja donen per perdudes algunes finques on el rendiment del cultiu ha sigut molt baix, fins al punt que en molts casos les màquines ni tan sols podran segar.

És el cas de l’Espluga de Francolí on la situació de sequera i talls d’aigua es veu reflectida en els cultius, amb camps on, en molts casos, la planta no arribarà ni a fer espiga. Les precipitacions dels últims mesos mostren que des d’inici d’any només hi ha hagut 13 dies de pluja i únicament en 3 ocasions s’han superat els 5 litres per metre quadrat. En total, en gairebé 4 mesos tan sols s’han acumulat 42 litres per metre quadrat. Una xifra que contrasta amb els 137 litres de l’any anterior en el mateix punt de l’any.

Pel cap baix, en un 30% dels camps la producció serà nul·la, segons explica l’agricultor Joan Saumell. Se’n podrien salvar algunes varietats de cereals més tardanes, però si no plou, el balanç serà el mateix.

ÀUDIO: L’agricultor de l’Espluga de Francolí Joan Saumell dona la temporada per perduda

Una tempesta perfecta

La imatge actual dels camps no és resultat només d’un mal any de collita sinó que la situació ja és acumulativa, ja que l’any anterior tampoc va ser molt prolífic. A això se suma els preus de la gasolina, la matèria prima i la maquinària que també han augmentat a causa de la crisi global.

Una situació que no s’espera que es pugui revertir en els pròxims mesos i pot afectar a les futures collites, ja que la llavor que habitualment s’utilitza per anys vinents tampoc es podrà salvar.

ÀUDIO: Joan Saumell explica la situació extrema de la collita

A molts camps els cereals no arribaran a fer espiga (Imatge: Laia Molné)